ΓΕΝΙΚΑ


Το ISO 22000 είναι το το πρώτο διεθνές πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων που αντικαθιστά το HACCP, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και για όλων των ειδών τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που συμμετέχουν σε αυτήν, αντιμετωπίζοντας όλους τους πιθανούς κινδύνους της Ασφάλειας των τροφίμων.

 

Τα Συστήματα Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων IFS και BRC, είναι πιο εξειδικευμένα, λεπτομερή και απαιτητικά από το ISO 22000, και εφαρμόζονται κυρίως σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους. Η Food Consulting, έχει ιδιαίτερη εμπειρία στα συστήματα IFS & BRC, τόσο σε προετοιμασία τους, όσο και σε διαχείρισή τους σε συνεργασία με εργοστάσια τροφίμων. Ακόμα, το Σύστημα-Κώδικας Codex Alimentarius, αποτελεί τη βάση για την ορθή Διασφάλιση Ποιότητας και Ασφάλειας σε χώρους παραγωγής/παρασκευής, μεταποίησης, αποθήκευσης, διακίνησης τροφίμων. Το πιστοποιητικό του δεν είναι αρκετό στις περισσότερες αρχές, ωστόσο αποτελεί απόδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος μιας μικρής επιχείρησης που σχετίζεται με την Αλυσίδα Τροφίμων, για την τήρηση Ορθών Κανόνων Πρακτικής Ασφάλειας Τροφίμων, όπως και του HACCP.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:


Η ασφάλεια τροφίμων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή και διάθεση τροφίμων στους καταναλωτές. Η ασφάλεια τροφίμων συνδέεται με την ύπαρξη των κινδύνων στα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας των τροφίμων, και είναι απαραίτητο να υπάρχει η σωστή ανάλυση και διαχείρισή τους στα διάφορα στάδια της αλυσίδας αυτής. Αυτή η συνολική διαχείριση επιτυγχάνεται με την εφαρμογή ενός συστήματος ISO 22000:2005 (το παλαιό πλέον HACCP).


Το ISO 22000:2005 έχει ως στόχο την διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και ποτών. Σε κάθε στάδιο, κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναλύονται οι πιθανοί μικροβιολογικοί, χημικοί και φυσικοί κίνδυνοι, αναζητούνται οι πιθανές αιτίες και ελέγχονται τα αποτελέσματά τους και οι διορθωτικές ενέργειές τους.


ΕΦΑΡΜΟΓΗ:


Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που σχετίζονται με:
• Παρασκευή / Παραγωγή
• Μεταποίηση
• Συσκευασία
• Αποθήκευση
• Μεταφορά / Διανομή
• Διακίνηση
• Εμπορία / Πώληση Τροφίμων και Ποτών


Τέτοιες επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορεί να είναι: εστιατόρια, χώροι μαζικής εστίασης, βιοτεχνίες / βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, συσκευαστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις, αποθήκες τροφίμων και ποτών κ.α.


Υποχρεωτική πλέον (ΦΕΚ 2422/08) είναι και η εφαρμογή του σε επιχειρήσεις ζωοτροφών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των ζωοτροφών σε όλη την τροφική αλυσίδα.

 

Το ISO 22000:2005 λοιπόν σχετίζεται και εφαρμόζεται σε:
• Επιχειρήσεις / Οργανισμούς οι οποίοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την ποιότητα και αξιοπιστία των προμηθευτών και συνεργατών τους, αλλά και της συμμετοχής τους στην εμπορική, υπηρεσιών και όχι μόνο αλυσίδα στην οποία συμμετέχουν.
• Επιχειρήσεις / Οργανισμούς οι οποίοι επιθυμούν την απόκτηση πλεονεκτήματος (π.χ. διαφημηστικού) έναντι του ανταγωνισμού τους
• Επιχειρήσεις / Οργανισμούς οι οποίοι επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, με προαπαιτούμενο την ύπαρξη τέτοιου Συστήματος στην εταιρία τους
• Επιχειρήσεις / Οργανισμούς που ενδιαφέρονται για την βελτιστοποίηση και συνεχή βελτίωσή τους


Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται με την συνολική πρόνοια για τη Διαχείριση Ποιότητας την οποία προσδίδει το ISO 22000:2005, που φέρει ως αποτέλεσμα την επιτυχή ανάλυση και πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων Κινδύνων της Ασφάλειας Τροφίμων, αλλά και την επιτυχημένη αντιμετώπισή τους, όταν αυτά συμβούν, με την βοήθεια της Ιχνηλασιμότητας και των διαδικασιών που εφαρμόζονται.


Συμπερασματικά, το ISO 22000:2005 αφορά όλων των ειδών τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τα ποτά και αποτελεί ένα εύχρηστο και άριστο διοικητικό και οργανωτικό εργαλείο.


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:


Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του είναι:
• Η βελτίωση των υπηρεσιών / προϊόντων της επιχείρησης / οργανισμού
• Η βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης και ο έλεγχος των εσωτερικών διαδικασιών της επιχείρησης / οργανισμού
• Η βελτίωση και διασφάλιση της ορθής εσωτερικής επικοινωνίας της επιχείρησης / οργανισμό
• Η βελτίωση και διασφάλιση της ορθής εξωτερικής επικοινωνίας της επιχείρησης / οργανισμού με τους προμηθευτές / πελάτες / δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται
• Η βελτίωση των οικονομικών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας της επιχείρησης / οργανισμού
• Η συνολική βελτίωση της εικόνας και αποτελεσματικότητας της επιχείρησης / οργανισμού
Επίσης:
• Είναι συμβατό με άλλα Πρότυπα Διαχείρισης όπως το EN ISO 9001:2000
• Είναι παγκοσμίως αποδεκτό και αναγνωρίσιμο
• Δημιουργεί εμπιστοσύνη για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη
• Παρέχει τεκμηρίωση συμμόρφωσης με τις νομοθετικές απαιτήσεις και τις αμοιβαίως συμφωνημένες απαιτήσεις συνεργατών / πελατών.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:


Τα βήματα ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός Συστήματος ISO 22000:2005, είναι τα εξής:
• Συζήτηση για τις απαιτήσεις σας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
• Αρχικές πληροφορίες για τον οργανισμό / επιχείρησή σας
• Κατάθεση προσφοράς για την συνολική μελέτη και ανάπτυξη του Συστήματος και παρακολούθησης της διαδικασίας Πιστοποίησης
• Συλλογή πληροφοριών για τον οργανισμό / επιχείρηση
• Διενέργεια συναντήσεων με την επιχείρησή σας και συλλογή πληροφοριών από τη διοίκηση της επιχείρησή σας
• Καταγραφή Εγχειριδίου Ποιότητας
• Καταγραφή Διαδικασιών
• Προετοιμασία Εντύπων / Αρχείων Ποιότητας
• Καταγραφή Οδηγιών Εργασίας
• Εκπαίδευση του προσωπικού σας στο Σύστημα
• Αρχική εφαρμογή του Συστήματος στον Οργανισμό / Επιχείρησή σας
• Παρακολούθηση της λειτουργικόοτητας του συστήματος
• Βελτιστοποίησή του εάν κριθεί αναγκαίο
• Πιστοποίηση του Συστήματος
• Υποστήριξη του Συστήματος και μετά την Πιστοποίησή του

 

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP (ενσωματωμένο στο ISO 22000:2005):

 

• Ανάλυση Κινδύνων (Hazard Analysis) και καθορισμός των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για τον έλεγχό τους.
• Προσδιορισμός των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (Critical Control Points), της παραγωγικής διαδικασίας.
• Καθιέρωση των κρίσιμων ορίων για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου (απόλυτα όρια αποδοχής για κάθε κρίσιμο σημείο).
• Καθορισμός Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων και Λειτουργικών Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων
• Σύστημα παρακολούθησης για κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου.
• Καθιέρωση των διορθωτικών ενεργειών που πρέπει να εφαρμοστούν για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου CCP.
• Καθιέρωση διαδικασιών επαλήθευσης και επικύρωσης του συστήματος HACCP.
• Καθιέρωση της τεκμηρίωσης της λειτουργίας του συστήματος HACCP.

 

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ISO 22000

 

Το ISO 22000:2005 είναι το πρώτο από την οικογένεια προτύπων της σειράς ISO 22000. Αυτή περιλαμβάνει και τα εξής:
• ISO/ TS 22004 . Food Safety Management Systems - Guidance on the application of ISO 22000:2005.
Αυτό το πρότυπο αποτελεί οδηγό εφαρμογής του προτύπου ISO 22000 με έμφαση στις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.


• ISO/TS 22003 : Food Safety Management Systems -Requirements for the bodies providing audit and certification of food safety management systems.
Αυτό το πρότυπο καθορίζει τις απαιτήσεις για τους Φορείς Πιστοποίησης.


• ISO 22005 : Traceability in the feed and food chain -General principles and guidance for system design and development.
Αυτό το πρότυπο ασχολείται με την Ιχνηλασιμότητα.

 

Η FOOD CONSULTING δύναται να αναλάβει την μελέτη και εγκατάσταση Συστημάτων Διαχείρησης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000:2005, το οποίο αφορά την συνολική διαχείριση της επιχείρησης ή του οργανισμού σας και να αναλάβει όλες τις διαδικασίες που είναι αναγκαίες μέχρι και την τελική σας πιστοποίηση, όπως και την πλήρη υποστήριξή σας πριν και μετά αυτήν.


Η εγκατάσταση του συστήματός σας, θα είναι πάντα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, με γνώμωνα την άριστη ποιότητα και το άριστο αποτέλεσμα και με τις μικρότερες δυνατές επεμβάσεις στη λειτουργία της επιχείρησης / οργανισμού σας, καλύπτοντας σας τόσο νομοθετικά, όσο και λειτουργικά / ποιοτικά.

 

Η FOOD CONSULTING, με το άρτια εκπαιδευμένο δυναμικό της, έχει προετοιμάσει, διαχειρισθεί και αναπτύξει Συστήματα ISO 22000:2005 για τη διαχείριση, σε διαφόρων ειδών επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως παραγωγής τροφίμων, σχετιζόμενων υπηρεσιών, τουριστικές, χώρους εστίασης, μονάδες κοινωνικής φροντίδας κ.α.